5 psihologi dezvaluie cum sa faci sa-ti uiti fostul iubit in 30 de zile sau mai putin

Publicat pe 21/03/2018
9 Comentarii

E aproape imposibil sa-ti uiti fostul iubit. Poti sa il blochezi pe retelele de socializare, sa ii stergi numarul de telefon si sa eviti toate locurile in care ai putea da peste el.

Dar, in cele din urma, nimic din toate acestea nu va functiona. Daca exista vointa, exista si o cale. Cu alte cuvinte, indiferent cat de mult incerci sa il „stergi” din gandurile tale, el va gasi o modalitate de a aparea din nou.

Recunosc ca, uneori, ma gandesc cu nostalgie la fostii iubiti, cu care nu am vorbit sau pe care nu i-am mai vazut de cativa ani. Uneori imi doresc sa fiu iar cu ei, sa radem la glumele pe care doar noi le stim si sa ne prefacem ca relatia noastra a fost excelenta.

Problema este ca, atunci cand fac asta, uit de momentele in care relatia era de fapt ingrozitoare.

Deoarece majoritatea dintre noi nu stiu cum sa se detaseze total de fostii iubiti, m-am gandit sa intreb pe cineva care stie cu adevarat cum se face asta.
Apropo, acesti oameni nu sunt niciodata ca prietenii. Prietenii ofera sfaturi partinitoare si uneori inutile atunci cand vine vorba de a uita pe cineva pe care l-ai iubit mult.

De aceea am intrebat cinci psihologi despre trucurile pe care le stiu pentru a uita un fost iubit in 30 de zile sau mai putin.

1. Petrece timp cu tine
Exista o filosofie numita „iesi cu tine insati”, care este un mod perfect de a gandi pentru oricine vrea sa-si uite fostul iubit. In esenta, asta inseamna sa te tratezi asa cum ti-ai dori sau te-ai astepta ca un partener sa te trateze. De exemplu, ai putea sa te rasfeti cu o baie cu spuma, sa iti cumperi flori sau sa petreci o seara placuta in oras.

2. Mentine-te ocupata.
Creierului ii trebuie aproximativ o luna pentru a-si forma noi deprinderi, deci cel mai bun lucru pe care poti sa il faci este sa te mentii ocupata si sa iti umpli ziua cu diverse activitati. Majoritatea oamenilor se scufunda in depresie atunci cand termina o relatie. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoana parasita. Daca faci lucruri care ITI FAC TIE PLACERE cand le faci cu alti oameni, starea de spirit ti se va imbunatati, iar atentia iti va fi distrasa de la relatia esuata. Sportul este mereu benefic. Sa faci curat este, de asemenea, o modalitate excelenta de a te simti mai bine rapid. Fa ordine in dulap, in sertare sau chiar in masina! Vei avea un sentiment de implinire si vei simti cum ti se reincarca bateriile. Un alt lucru grozav pe care poti sa il faci este sa calatoresti. Planifica o intalnire cu prietenii in weekend, intr-un loc in care te vei simti minunat si pleaca! Gandeste-te la urmatoarele 30 de zile si fa o lista cu lucruri pe care ti-ai dorit sa le faci dar nu ai putut. Esti libera, asa ca le poti face acum. In 30 de zile, te vei regasi pe tine insati, vei vedea relatia dintr-o alta perspectiva si vei incepe o noua viata distractiva.

3. Traieste si invata.
Invata din trecut. Opreste-te si fa bilantul a ceea ce s-a schimbat in viata ta de cand ai inceput aceasta relatie. Si nu uita sa te intrebi lucruri cum ar fi: „Ce am invatat din aceasta relatie? Ce aspecte au functionat? Ce aspecte nu au functionat pentru mine? Am avut un rol negativ? Pot sa fac ceva pentru a schimba asta in viitor?”

4. Gandeste-te la ceea ce nu vei pierde.
Da, despartirile sunt traume care pot fi vindecate rapid. Este un lucru obisnuit sa oscilezi intre a-i simti lipsa fostului iubit si a fi furioasa pe el. Problema este ca, creierul nu poate lasa experienta in trecut decat daca intelege ca fostul iubit nu a fost IN TOTALITATE BUN sau IN TOTALITATE RAU. Tu trebuie doar sa iti dai seama ca ceea ce iti va lipsi la el – atunci cand incepi sa te gandesti la el – va fi mereu umbrit de ceva care te deranja la el.

5. Inconjura-te de oameni care te iubesc.

Nu te izola. Nu trebuie sa iesi imediat la intalniri sau in oras – de fapt, sugestia mea ar fi sa faci pasi mici in aceasta privinta – dar trebuie sa ai o viata sociala in care sa fie implicati prietenii si familia. Chiar daca nu crezi ca esti pregatita sa petreci timp cu alti oameni, intalneste-te cu cei mai apropiati prieteni si petrece timp cu ei. Te vor ajuta sa te vindeci si sa iti reamintesti ca inca mai ai in jurul tau oameni care te iubesc.Acest articol este proprietatea matri.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.
Comentarii

Publicat Acum 14 ore

@adela0
Foarte corect exprimat.
Cei care se indreapta spre o viata buna, asa fac.
De altfel, tot ce se intampla in vietile oamenilor, dpdv al relationarii, vine in caonsecinta iertarilor sau neiertarilor realizate.
Cat despre separare, preiau aici un material:
Cercetările asupra doliului/ procesului de separare au identificat o serie de faze sau teme prin care o persoană trece, evidenṭiind caracterul procesual al separării/,,doliului” . Worden (2002) descrie patru faze:
Faza 1: Acceptarea realităṭii pierderii. La începutul doliului /separării apare un sentiment de negare că nu s-ar fi întâmplat. Unul din parteneri propune direct sau indirect încetarea relației.
In această fază este importantă acceptarea realităṭii, că persoana nu mai dorește a fi în această relație ṣi că nici nu se va întoarce. Acceptarea trebuie să aibe loc atât la nivel intelectual, raṭional, cât ṣi la nivel emoṭional. Opusul neacceptării realităṭii este negarea ireversibilităṭii pierderii, a semnificaṭiei pierderii.
Faza 2: Trecerea prin durerea ,,doliului”. Nu toată lumea experimentează aceeaṣi intensitate a durerii sau simte în acelaṣi fel, dar este imposibil să nu experimentezi nici un fel de durere după pierderea cuiva drag. Negarea acestei faze reprezintă a nu simṭi, adică a bloca emoṭii ṣi gânduri legate de pierdere prin stimularea doar a emoṭiilor pozitive, prin alcool sau droguri , etc.
Faza 3: Reglarea mediului în care persoana dragă nu mai există. Există trei tipuri de reglaj: reglajul exterior, reglajul interior ṣi reglajul spiritual. Reglajul exterior poate însemna pentru un partener aflat în procesul de separare, a nu mai petrece timpul cu persoana dragă, a face faṭă unei case goale, a creṣte copiii singur, a gestiona finanṭele, etc. Reglajul interior se referă la reglarea simṭului Eului, important fiind ce efecte are pierderea asupra stimei de sine, a eficienṭei de sine. Există relaṭii în care stima de sine a unei persoane este dependentă de persoana de care sunt ataṣaṭi. Reglajul spiritual se referă la modul în care privim lumea, care după o pierdere poate fi sever zguduit. O persoană poate începe să- ṣi pună întrebări despre sensul vieṭii, despre convingerile religioase: există sau nu un Dumnezeu….
Faza 4: Recadrarea emoṭională a persoanei pierdute ṣi continuarea vieṭii. Retragerea energiei emoṭionale de la persoana ce aplecat din relație ṣi reinvestirea ei în altă/alte- relaṭie/relații. Cu alte cuvinte a găsi căi prin care să-l ṭinem minte pe cel drag …. ṣi în acelaṣi timp să ne vedem de viaṭă.
Aceste faze diferă în intensitate ṣi durată în funcṭie de fiecare persoană ṣi de particularităṭile pierderii (ce a însemnat persoana, dacă a fost o separare așteptată sa nu, etc). Normalitatea procesului de separare presupune trecerea prin fiecare etapă. In momentul în care apar blocaje la nivelul uneia dintre aceste faze, se face trecerea la ,,doliul complicat”. Doliul complicat implică: reacṭii de ,,doliu” cronice (în majoritatea cazurilor se întinde pe o perioadă foarte lungă de timp mai mare de un an), întârzierea reacṭiilor la ,,doliu”(după o lungă perioadă de timp de la separare, persoana are reacṭii excesive de pierdere la evenimente care aparent nu au nici o legatură cu evenimentul traumatic iniṭial), reacṭii exagerate la ,,doliu” care pot conduce la depresie clinic sau alte suferințe…. Persoana în ,,doliu” este asaltată de o multitudine de emoṭii care deṣi “normale” pot conduce la un ,,doliu complicat” în funcṭie de cum le experimentează. De obicei , aici putem vorbi de posibilitatea unei psihoterapii care să ajute clientul în a trăi și depășii travaliul de separare. Nu întotdeauna putem să rezolvăm singuri probleme de viață mai ales acolo unde sunt prezente aspecte legate de ,,relație”... Relația se construiește alături de cineva…și nu de unul singur…. Psihoterapia poate să sprijine în procesul de perlaborare a acestor probleme dureroase. Ar fi interesant dacă ne-am permite, să ne întrebăm dacă nu cumva aceste suferințe au o legătură inconștientă cu evenimente trăite în copilăria noastră, ce pot viza aspecte legate de abandon, atașament, respingeri, trădări,….
Să învățăm a ne oferii timp și spațiu în primul rând nouă , pentru ca apoi lecția însușită să poată fi practicată natural cu cei din jurul nostru…Publicat Acum 4 zile

Florida si Adela0, va potriviti de minune.,,Noaptea si intunericul,,.Publicat Acum 7 zile

chestia cu sportul, cu compania unor oameni care tin la tine (asta e cam greu !... happy))) ... cu facut curat, sau orice altceva din care rezulta la final o multumire - sunt modalitati corecte de a te indeparta usor-usor de momentul despartirii. In final e adevarat ca e o minciunica-diluata la adresa creierului, dar functioneaza. Adevarata uitare e uitarea insasi, dar elementul ei esential este TRECEREA TIMPULUI - la care activitatile mai sus amintite ajuta.

TRECEREA TIMPULUI mai are si un caracter al sau - trist. Pt. ca se aduna povesti ca cele de mai sus - si sumarul lor e ceva dulceago-otravicios. E ca si cand vrei sa gusti miere aruncata intr-un borcat cu stricnina - inerent apuci si ceva toxic, cat ai incerca sa selectezi doar mierea. Trecerea timpului are ca numitor comun si aceste esecuri in a separa mierea de stricnina.

In final(a) - nu exista solutie. De aceea existau in societatea traditionala "role models" carora (plus/minus) ambele sexe incercau sa se conformeze. Fiind mai putine greseli-de-traseu si stricnina era mai putina, si deci per total relatia mai putin toxica, poate chiar traibila.Publicat Acum 3 saptamani

Amestecatura din care nu iese esentialul; mai mult, se contrazicein propriile idei: ba ca sa meditezi pe situatie de unu sungur latrand la luna, ba ca sa nu fi singur. Pe bune, asta stie un psiholog sa faca, sa ne umple capul cu minciuni si filosofii incurcand prietenia si dragostea?!
In primul rand voi ce intelegeti prin a uita o experienta anterioara? Eu as intelege mai mult a trece peste momentul acela intens, negativ; mai mult nu ai ce, pentru ca lucrurile vor ramane intodeauna in creier (si chiar e bine sa ramana sub o anumita forma: unele sunt lucruri faine si chiar daca sunt legate de cineva care te-a ranit in final, nu ai de ce sa le stergi, altele sunt lucruri de evitat - si parca din istorie invatam, n'est pas? ).
Un al II-lea rand, cand vorbim de prieteni, voi la ce va ganditi, nu la persoane cu care omori anumiti timpi ca sa te simti bine ? (les amis, the friends, tovarasi etc.) Da, sunt aia care nu stiu totul si iti mai dau si snite idei ciudate, strambe, dar parca iei te ajuta sa te eliberezi de energia aia negativa?! Cu sfaturile lor, asa cum sunt, te ajuta sa vezi lucruri si din alt unghi, urmand ca tot tu sa iei decizia finala (asta daca ai creier).
Ideea ca mereu trebuie sa dai cu durerea de pamant si sa stii sa razi de tine. De uitat nu uiti, de trecut treci, mai ales cand ai sustinere. Ah, si sa nu uitam sa ne asteptam la orice, intodeauna! Nu mai puneti atatea asteptari unui lucru necunoscut! Deschideti-va mintea si sufletul, nu mai conditionati atata tot ce e in jurul vostrul!Publicat Acum peste 2 luni

Adela draga......Fatuca tatii......N-ai alta preocupare? Ceva mai productiv! Ceva util societatii! Ca de exemplu, spalatul vaselor, spalatul rufelor, dat cu aspiratorul prin casa, tuns iarba din parcul communal, maturat strada din fata Primariei, facut curatenie la WC-urile scolii din sat......Sunt atatea lucruri nobile de facut, in loc sa te dai "filozoafa din cartier" pe Internet.Publicat Acum peste 2 luni

Dle.Florida....acei escroci cu diploma sunt...doctori de suflete si, au facut mai mult bine decat...multe alte categorii de tamaduitori. Acei oameni, care sunt licentiati, au facut o facultate, au acumulat mai multe cunoastiinte decat multi altii...lucreaza cu ceea ce este esenta unui om, sufletul...care, ca si corpul se poate imbolnavi grav...si poate muri. Acesti specialisti lucreaza cu material uman, si fiecare om este altfel construit si fiecare reactioneaza altfel .. ! Dupa cele scrise , sa inteleg ca sunteti psiholog si v-a coplesit brusc un sentiment de vina ?????Publicat Acum peste 2 luni

Psiholog: Un escroc cu diploma, a carui sursa existenta este o categorie EXTREM de mare de prosti. In mod logic, SINGURA "calitate" a prostilor este ca pot fi foarte usor mani****ti si exploatati. Ca urmare a acestui fapt - demonstrat din abundenta de-a lungul istoriei - "psihologul" vinde sfaturi iar prostul CU BANI plateste pentru ele. Aceste sfaturi sunt la fel de folositoare ca o frectie cu Nivea la in picior de lemn.Publicat Acum peste 2 luni

e chestia de 'raceala' instalata ca pe un stick happy cred ca am ajuns la aceasta etapa ....deci...in cateva minute am uitat tot.... nr.2 " sunt doar robotica de servici de pe site, nu bagati in seama mesajul daca sunteti totusi un 'om' happyPublicat Acum peste 2 luni

Exista o posibilitate de a uita total si definitiv...si ...relativ repede o persoana pe care ai iubit-o, te-a parasit...sau te-a obligat sa renunti la relatie,ti-a facut rau, ti-a rupt sufletul in bucatele atat de mici ..de nici nu le mai gasesti,dara-mi-te sa le mai poti coase , ti-a trebuit o mare pentru a te spala de noroiul minciunilor si tradarilor lui/ei ... IERTAREA !!!!!

Nici eu nu am inteles la inceput cum poti ierta ce este de neiertat, cum poti ierta o asemenea persoana ..si, tarziu am inteles, intai te ierti pe tine, ca nu ai bagat de seama la timp, ca nu ai luat masuri la timp...ca ai acceptat....etc......te ierti pentru tot ceea ce ai te-ai lasat sa induri ,pentru modul cum ai acceptat sa te trateze... ...si, apoi....il ierti pe el....nu pentru el ci...pentru tine, pentru ca iertandu-l ..il indepartezi de tine, ii ierti vina de a fi intrat in viata ta ...si-l dai efectiv afara din viata ta, din mintea ta...din sufletul tau...si...nu te mai intereseaza de el....Abia atunci scapi de el...dupa ce il ierti si il uiti !!!!


Autentificare