Cum pot distruge retelele de socializare o relatie

Publicat pe 14/03/2018
4 Comentarii

Cum si de ce pot retelele de socializare sa distruga o relatie in zilele noastre.

„Cred ca parintii nostri au ramas impreuna pur si simplu pentru ca nu au avut 7000 de persoane care sa ii urmareasca sau care sa le dea „like” la pozele publice atunci cand casatoria sau relatia lor mergea prost. In zilele noastre, cand relatia pe care o avem merge prost, nu trebuie decat sa ne conectam si imediat vom simti acel fals sentiment de securitate si apreciere. Ne masuram valoarea pe baza comentariilor si mesajelor primite, care sunt scrise in cuvinte colorate dar sunt lipsite de profunzime. Astfel, persoana care iti vede adevarata fata si te iubeste in realitate devine o optiune, iar restul persoanelor care vad doar un profil, o reprezentare a ta, devin prioritare. Nu pierde ceva real alergand dupa ceea ce doar pare a fi real.” - Tyrese Gibson

In societatea de astazi, oamenii traiesc pentru dispozitivele lor electronice si pentru mass-media. Majoritatea oamenilor nu pot rezista mai mult de cateva ore fara sa-si ia smartphone-ul si sa intre pe Facebook, Instagram sau Twitter. Daca ne gandim bine, este un fel de dependenta care devine din ce in ce mai problematica atunci cand incercam sa incepem o relatie cu alta persoana. Este si mai greu sa pastram o relatie vie si sa ramanem multumiti de ceea ce avem.

1. Ne lipsesc aptitudinile sociale.

Oamenii au mai multa incredere in ei cand trebuie doar sa „converseze” online sau sa scrie un mesaj rapid pe Facebook. Nu trebuie sa faci niciun efort cand nu esti fata in fata cu cineva si nici nu trebuie sa-ti faci griji pentru gesturile, mimica ta sau felul in care arati. Insa acum, cand iesi la o intalnire cu aceste persoane pentru prima data, uiti cum sa interactionezi. Este, de asemenea, usor sa interpretezi gresit ceea ce vrea sa spuna cineva cand acea persoana foloseste un mesaj text.

Adaugarea punctului la finalul unui text inseamna acum ca esti furios, iar daca folosesti mai putine silabe se pare ca inseamna ca esti suparat. Desi comunicarea a devenit mai usoara, mesajele text au eliminat extrem de multe sentimente dintr-o conversatie prin care poti cunoaste pe cineva.

2. Asteptarile noastre devin nerealiste.

Avand acces la postarile si fotografiile altor persoane, incepem sa fim invidiosi pe ceea ce au altii. Asteptarile nerealiste in ce priveste o relatie sau chiar aspectul fizic sunt inselatoare si fac oamenii sa isi doreasca lucruri nerealiste de la relatia lor, ignorand ceea ce este de fapt posibil. Este foarte usor sa incepi sa incepi sa iti doresti un tip care sa-ti aduca un ursulet de plus sau sa iti scrie un mesaj dragut doar pentru ca ai o dispozitie proasta, sau  sa fii fata cu un corp uimitor care-si intalneste prietenul la sala. Nicio relatie nu este perfecta tot timpul, dar cei care posteaza mereu imagini si clipuri video cu ceea ce fac ei pentru partenerii lor ne fac sa credem contrariul. Incepem sa fim nemultumiti de oamenii pe care ii avem in viata noastra si de lucrurile pe care acestia le fac pentru noi,  dorindu-ne in schimb mai mult de la ei.

3. Este usor sa „urmaresti” pe cineva.

Indiferent daca vrem sa recunoastem sau nu, cu totii am urmarit pe retelele de socializare persoana cu care ne intalnim sau vorbim, pentru a afla cu cine vorbeste atunci cand nu suntem prin preajma. Faptul ca oricine poate fi usor de „urmarit” da nastere la nesiguranta si certuri in relatii. Cand o fata vede ca iubitul ei apreciaza fotografia de pe Instagram a unei fete dragute, sau cand un tip vede ca prietena lui posteaza pe Snapchat o poza cu alti tipi, acestia incep sa se intrebe daca nu cumva partenerii sunt interesati de alte persoane sau chiar ii insala. Dar de cand un „like” sau „favorit” inseamna sa inseli pe cineva? Incepem sa devenim atat de obsedati de ceea ce face prietenul sau prietena noastra in orice moment, incat devenim exagerati si ne certam pentru lucruri absurde.

4. Nimic nu mai este privat.

Retelele de socializare reprezinta, de asemenea, o „supapa” pentru oameni. Fie ca este vorba de un simplu status sau tweet, ne afisam sentimentele pentru ca toata lumea sa le cunoasca. Cand ne certam cu partenerul, adesea luam imediat telefonul si postam un mesaj prin care spunem cat de tare ne-a suparat. Dintr-o data, relatiile si sentimentele noastre devin din ce in ce mai putin private, iar toata lumea stie ce face toata lumea. Acum, o discutie mai aprinsa pentru ca partenerul nu si-a spalat farfuria se transforma intr-o adevarata cearta sau despartire cu postari cand de la unul, cand de la altul pe retelele de socializare. Nu ne mai certam fata in fata, acum ne certam in fata tuturor celorlalti si facem din tantar armasar. Apoi, toti ceilalti se implica si iau partea cuiva, iar cearta care ar fi trebuit sa aiba loc doar intre doi oameni este alimentata de un intreg grup de prieteni.

5. Am uitat cum e sa iei o pauza de cateva momente.

Cand ti-ai inchis ultima data telefonul pentru a-ti petrece timpul cu prietenul sau prietena ta? Indiferent daca mananca la un restaurant sau doar vizioneaza un film, oamenii stau pe telefon uitandu-se la ce mai e nou pe retelele de socializare in loc sa aprecieze timpul petrecut cu persoana pe care o iubesc. In loc sa ne bucuram unul de celalalt in aceste momente, suntem mai preocupati de ultimul subiect in voga pe Twitter sau de ceea ce vedeta X tocmai a postat pe Instagram. Am uitat cat de important este sa-ti petreci timpul cu o persoana si doar cu acea persoana, nu cu restul lumii, pe internet.



Acest articol este proprietatea matri.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.
Comentarii

Publicat Acum peste 2 luni

cat de nesimtita si limitata poate sa fie tipa asta...are probleme la mansarda grave. dai block pt ca ti-am evidentiat ca vorbesti fara sa cunosti. de aia esti una singura si cu copil nici dracu nu se mai uita la tine la ce comportament ai



Publicat Acum peste 2 luni

Nu retele de socializare distrug relatiile.... cunoasterea distruge. multitudinea de varietati de solutii si idei, distrug vise. si asta doar pentru ca avem posibilitatea de a alege. e adevarat, la inceput vor fi multe stricaciuni... dar cu timpul relatiile si socializarea nu vrea decat sa apropie spre (auto)cunoastere si mai mult oameni.



Publicat Acum peste 2 luni

Dupa cum se stie, cei mai multi sunt casatoriti sau in relatii si intra pe site uri de acest gen, mintiind ca nu sunt casatoriti sau in relatii, doar pentru sex. Evident ca aici, oricine poate fi oricine si evident ca in offline lucrurile stau de regula cu totul altfel decat ca in minciunile proiectate pe aici happy



Publicat Acum peste 2 luni

Aici e vorba mai mult de prostie. Te inregistrezi pe o retea de socializare, dar nu comunici, nu iti faci o descriere sa te cunoasca ceilalti, nu raspunzi la invitatiile de cunoastere reciproca... Unii nici nu stiu ce vor odata intrati aici. Unii nu sunt constienti ca internetul e doar un pas in socializare si ca adevarata socializare e acolo, in lumea reala. Ne cream o imagine asupra persoanei si ii punem o eticheta inainte de a-l cunoaste in realitate. E si multa prostie!


Autentificare