Cum sa-ti convingi fostul partener sa te ierte (cand tu esti cea care a gresit!)

Publicat pe 11/01/2018
0 Comentarii

Nu este prea tarziu sa-ti salvezi relatia.

Relatia ta a luat sfarsit. Poate pentru ca tu ai mintit sau ai inselat, sau poate pur si simplu pentru ca ai incetat sa-i acorzi partenerului atentia pe care o merita. In orice caz, stii ca e vina ta – dar vrei sa rezolvi lucrurile intre tine si „fostul”.

Indiferent ce s-a intamplat, ca sa il faci pe fostul partener sa te ierte trebuie sa depui destule eforturi, insa este absolut imposibil.

Totusi, pentru inceput, te avertizez. Nu e niciodata garantat faptul ca fostul tau partener te va ierta complet. Insa ce pot face e sa iti ofer cateva sfaturi care sper ca te vor ajuta sa deschizi calea spre iertare si poate spre o a doua sansa in dragoste.

Iata cum poti convinge un fost partener sa te ierte si astfel sa capeti o a doua sansa:

1. Incepe prin a decide ce vrei cu adevarat.

Uneori, toate aceste eforturi nu iti vor aduce tocmai relatia mult dorita in cele din urma. Este important sa stai putin si sa te gandesti daca iti este dor intr-adevar de fostul tau partener sau daca nu cumva ceea ce te deranjeaza cu adevarat e faptul ca nu mai esti intr-o relatie cu el. Poti face cate in luna si in stele ca sa iti recastigi partenerul, dar daca relatia pe care o ai cu acesta nu este ceea ce ar trebui sa fie, totul se dovedeste a fi o mare pierdere de timp si de energie.

Odata ce ai clarificat acest lucru si iti dai seama ca de fostul tau partener iti este, intr-adevar, dor,   atunci poti continua.

2. Asuma-ti intreaga responsabilitate pentru faptele tale si cere-ti scuze sincer.

De multe ori, credem ca a-ti cere sincer scuze este o dovada de slabiciune, cand, de fapt, este primul pas pe care trebuie sa-l faci ca lucrurile sa se indrepte intre doi oameni. Gandeste-te ca a-ti cere scuze inseamna a deschide o usa si a pregati drumul spre un viitor mai bun intre voi doi.

Atentie: Nu iti poti cere scuze in orice fel.

Ce inseamna in orice fel? „Oh, bunul, dragul, minunatul meu fost prieten, eu sunt cea care a gresit mai mult decat poate cineva gresi vreodata, dar tot ce am facut a fost pentru noi si am ratacit cumva calea. Te iubesc acum si pentru totdeauna, te rog sa ma ierti! Imi pare rau, imi pare rau, imi pare rau!”

Acest tip de scuza are cateva hibe. In primul rand, este extrem de patetica si este clar ca incerci sa obtii ceva de la fostul tau prieten. Intr-adevar, chiar VREI sa obtii ceva de la el (iertarea lui), dar el nu trebuie sa-si piarda respectul pentru tine cand iti ceri scuze!

In schimb, ar fi mai bine ca scuzele sa sune ceva de genul acesta: „Am vrut sa-ti spun ca imi pare foarte rau (pentru ce ai facut). Nu a fost bine ce am facut si nici corect fata de tine. Nu meriti asa ceva. Imi pare rau.”

Aceasta abordare este mai buna din mai multe motive. In primul rand, este foarte clar de ce iti ceri scuze. Nu te umilesti pentru toata povestea relatiei voastre si nici nu pari patetica sau siropoasa. In al doilea rand, iti recunosti vina si iti asumi raspunderea pentru raul pricinuit. Deschide gura, spune ce ai de spus si gata!

3. Accepta faptul ca te poate pedepsi o perioada.

Uneori, speram ca vom spune scuzele magice si fostul nostru partener va sari imediat inapoi in bratele noastre, gata sa uite tot ce s-a intamplat. Din pacate, acest lucru se intampla rareori. In functie de ce ai facut, fostul tau partener poate fi inca suparat pe tine si poate ca ii va fi greu sa te trateze asa cum ti-ai dori sa o faca.
Bineinteles, niciodata nu am sfatuit pe nimeni sa suporte abuzul si doar tu vei decide cat de multe „pedepse emotionale” esti dispusa sa accepti. Cu toate acestea, momentele fericite s-ar putea sa nu se intoarca imediat si va trebui sa-l lasi sa treaca peste furie si peste faptul ca a fost ranit, chiar si dupa scuzele tale sincere.

Asta duce la punctul urmator.

4. Da-i timpul si spatiul de care are nevoie pentru a te ierta.

Cand stii ca e inca suparat sau ranit te poti simti prost sau vinovata in prezenta lui. Iti doresti din tot sufletul ca lucrurile dintre voi sa fie la fel cum au fost odata si vrei doar sa depasesti momentul ca totul sa fie din nou bine si frumos.

Problema este ca de multe ori iti doresti ca toate acestea sa se intample prea curand. Poate dura mult timp ca cineva sa se simta mai bine in preajma ta si trebuie sa recunosti asta cand cauti iertare. Lasa-l sa isi clarifice sentimentele si da-i putin spatiu pentru a o face.

5. Evita sa devii defensiva.

Depinde de tine sa fii cerebrala indiferent ce s-ar intampla. Evita tentatia de a te arunca intr-o avalansa emotionala,  sa iti ceri scuze iar si iar sau sa cauti mai multe explicatii pentru comportamentul tau.

In schimb, e bine sa ramai calma, sa accepti ca inca il tulbura ceea ce s-a intamplat si sa il faci sa se simta auzit.

O afirmatie buna – cum ar fi „inteleg perfect de ce esti suparat din cauza asta” – functioneaza bine. Lasa-l sa se exteriorizeze, apoi abate usor discutia sau detaseaza-te de ea.

Daca enumeri cele 24 de motive pentru care ai facut ceea ce ai facut si iti ceri scuze IAR SI IAR nu va face decat sa puna si mai mult gaz pe foc. In schimb, ai in vedere scopul final – o relatie armonioasa cu fostul partener. Daca devii defensiva si te certi nu vei atinge acest scop.

Imi dau seama ca este greu cand simti ca te ataca, dar e foarte important sa eviti sa spui ceva ce stii ca il va devasta. Nu riposta. Fii calma.

6. Continua sa incerci sa fii pozitiva, chiar daca situatia nu este prea buna acum.


Cea mai mare greseala pe care o fac oamenii cu fostii parteneri este ca lasa obisnuintele mai vechi, negative, sa continue, in timp ce incearca sa-i recastige pe acestia. Ceea ce vreau sa spun este ca, in loc sa-si foloseasca actiunile pentru a-i reaminti fostului partener cat de frumos a fost totul la inceputul relatiei lor, acestia se intorc in trecut si reiau toate emotiile vechi si negative.

Daca vrei cu adevarat ca fostul tau partener sa te ierte, aceasta este o abordare gresita, pentru ca astfel nu vei face decat sa intaresti tiparele si sentimentele negative dintre voi doi. Daca vrea sa te ierte si sa mai dea o sansa relatiei voastre, ruperea acelui cerc vicios este absolut esentiala.



Acest articol este proprietatea matri.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.

Autentificare