5 lucruri de retinut cand esti indragostita de un barbat care sufera de depresie

Publicat pe 08/12/2017
0 Comentarii

Nu trebuie sa treci prin asta singura – si nici el.

Cand incepi sa te vezi cu cineva si sa te indragostesti de acea persoana,  lumea devine brusc un loc ca dintr-un desen animat unde curcubeul e mereu pe cer, pasarile umplu vazduhul, iar stelele licaresc tot timpul. Stiti voi, toate dulcegariile alea care iti dau dureri de cap numai gandindu-te la ele.

De aceea, momentul in care afli ca persoana de care te-ai indragostit atat de tare sufera de depresie poate fi un adevarat soc.

Poate fi greu de luptat cu depresia, pentru ca atunci cand ea isi scoate la iveala chipul urat, intuneca toata bucuria din lumea in care traieste suferindul, transformand acele curcubee si imagini de poveste in cele mai murdare nuante de gri.

Cu toate acestea, doar pentru ca prietenul tau are depresie, relatia voastra in devenire nu este sortita esecului si nu trebuie sa se termine.

Depresia este o afectiune comuna, usor de tratat si, cu ajutorul unor informatii si a accesului la resurse adecvate, tu si partenerul tau va puteti ajuta reciproc pe termen lung, fara probleme.

In plus, aminteste-ti ca el este cel care sufera de aceasta boala mintala si, desi s-ar putea sa fii afectata si tu, problema este a lui si doar a lui. Tu nu esti medicul sau asistenta lui. Tu esti o persoana care poate sa-i ofere sprijinul de care are nevoie pentru a se face bine, la fel cum ai face-o in oricare alta relatie.

Iata cinci lucruri de baza de care trebuie sa tii cont atunci cand afli ca barbatul cu care te vezi sufera de depresie clinica.

1. Nu are nimic de-a face cu tine.

Daca are nevoie de spatiu, ofera-i-l. Atunci cand o persoana deprimata are nevoie de timp pentru ea insasi, ai putea avea tendinta sa insisti ca ultimul lucru de care are nevoie e sa fie singura; totusi, aceasta nu este alegerea ta.
Tu nu esti mama lui si cu siguranta nu o sa-l „repari” ca prin magie, ducandu-te la el acasa, tragand perdelele si strigand: „Buna dimineata, soare!”

Desi excesul de somn si izolarea pot reprezenta un mecanism nesanatos de adaptare pentru unii oameni care se confrunta cu un episod de depresie, prietenul tau ar putea avea nevoie de acel timp si spatiu pentru ca nu doreste ca dispozitia lui din acel moment sa-i influenteze negativ relatia cu tine.

De asemenea, s-ar putea sa stie, dupa ani de explorare a tehnicilor de auto-ingrijire, ca trupul si mintea lui au nevoie exact de acest ragaz pentru a putea depasi episoadele depresive. Ai incredere si respecta acest lucru.

2. Cunoaste-ti rolul.

Cand iubesti pe cineva vrei sa ai grija de acea persoana. Asa stau lucrurile. Este un impuls de care, probabil, o sa iti fie greu sa scapi. Totusi, desi poti cu siguranta sa fii langa el, nu esti tu terapeutul lui. Poti avea grija de partenerul tau iubindu-l, ascultandu-l si oferindu-i sfaturi atunci cand le cere, si cam atat, caci aici trebuie sa tragi o linie.

Nu poti sa-l vindeci, indiferent cat de mult ai vrea.

Si cu siguranta nu esti o pastila antidepresiva (ar fi ridicol: pastilele nu au prieteni). Poti sa ii oferi un umar pe care sa planga, dar nu poti fi totul pentru el. In cele din urma, incercarea ta de a fi toate aceste lucruri nu il va ajuta, nu te va ajuta pe tine si cu siguranta nu va va ajuta pe voi ca si cuplu.

3. Ai grija de tine.

Daca relatia devine nesanatoasa, nu trebuie sa o continui. Acesta ar putea parea un lucru insensibil sau crud. Dar este important sa iti amintesti ca nu esti obligata sa ramai cu acest barbat (sau cu oricine altcineva, daca tot veni vorba) daca este prea greu. Daca refuza sa primeasca ajutor sau ramane blocat intr-un episod interminabil de depresie si refuza sa recunoasca acest lucru, nu ai nicio obligatie de a ramane si de a avea grija de el doar pentru ca sufera de o boala mintala.

Da, toata lumea merita dragoste, chiar si nesuferitul de profesor de geometrie pe care l-ai avut in liceu. O persoana depresiva merita iubire – dar si tu meriti. Deci, daca nu primesti ceea ce ai nevoie si meriti intr-o relatie, atunci poti sa pleci.

Va fi acesta un lucru greu pentru persoana in cauza? Absolut. Dar, pana la urma, nu este responsabilitatea ta.

Stiu ca s-ar putea sa par o persoana lipsita de suflet, dar spun lucrurile acestea gandindu-ma la TINE. Prietenul tau este responsabil pentru crearea propriului grup de sprijin si pentru gasirea unei persoane din exterior, cum ar fi un terapeut, care sa-l ajute sa gestioneze o problema care este pana la urma medicala, chiar daca psihologica.

Nu trebuie ca tu sa fii tot sprijinul lui. De fapt, nici nu poti fi. Esti doar o femeie.

4. Informeaza-te.

Sa te informezi despre depresie este o idee grozava daca prietenul tau sau oricine altcineva din viata ta sufera din cauza asta. Informatia nu doar ca iti va da un sentiment de putere asupra unei situatii in care esti in esenta neputincioasa, ci te va si ajuta sa intelegi prin ce trece el cu adevarat.

Exista multe conceptii gresite despre depresie. Abordarea problemelor lui in cunostinta de cauza te va ajuta sa-l intelegi mai bine si sa poti sustine pe oricine sufera de aceasta tulburare.

5. Nu trebuie sa faci asta de una singura.

Nu te teme sa ceri ajutor. S-ar putea sa nu se simta confortabil sa ceara ajutor chiar el, dar asta nu inseamna ca tu nu poti cere ajutor daca simti ca ai nevoie de el.

Iti poti contacta prietenii si familia pentru sfaturi si poti apela la grupuri de sprijin sau la terapeuti pentru sfaturi privind viata alaturi de o persoana care sufera de depresie.

Daca in orice moment te simti izolata, prinsa ca intr-o capcana si / sau speriata, s-ar putea sa fie timpul sa te detasezi de situatie. De aceea, e extrem de important sa te asiguri ca ai propriul cerc de sprijin.

Doar pentru ca nu tu esti persoana care sufera de depresie, nu inseamna ca nu trebuie sa ai mare grija de tine. La urma urmei, prietenii vin si pleaca. Tu ramai cu TINE pentru totdeauna.

Ar putea suna dur sau rautacios, dar scopul meu nu este sa-ti vindec prietenul, ci sa te fac sa realizezi cu ce te confrunti, ce poti si ce nu poti face si ce nu trebuie sa suporti niciodata indiferent ce s-ar intampla.

Pur si simplu nu exista nicio scuza ca cineva sa te trateze in mod abuziv, indiferent ce s-ar intampla, iar aici vorbim si de abuzul emotional prin amenintari manipulative de auto-vatamare.

Aceste lucruri pur si simplu nu sunt in regula de la bun inceput! El poate sa treaca peste asta si poti si tu sa o faci. Si cel mai probabil amandoi veti fi mai buni cand veti fi depasit aceste greutati!



Acest articol este proprietatea matri.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.

Autentificare