Blog

Machiavelli

Autor Brati_Slava
Publicat pe 18/01/2022
1 comentarii

Personajul nostru de blog, omniprezent peste tot, este Machiavelli.
Aparținând unei ramuri sărăcite a familiei, cu un comportament deviant si cu puține resurse din cauza unor datorii ale tatălui.
A cunoscut succesul după proclamarea Republicii Florentine (sau a propriei lui republici din gubernia anexa a blocurilor de cartier), în **** , nici nu mai conteaza anul, sa tot fie 2019 pe stil nou.
A fost secretar al „Consiliului celor Zece” ( posibil de administratie a blocurilor din cartierul saracilor).
Preocupat de strategii politice, urmarit de potere si agii, incerca mentinerea posesiunilor si condom_inioanelor sale.

Implicat in recrutarea si organizarea armatelor de mercenari care erau folosite în mod curent, a preferat să se bazeze doar pe recrutarea de localnici pentru asigurarea unei apărări permanente și patriotice a bunurilor publice ( pe care le confunda cu cele proprii).
Destituit din funcție și arestat pentru scurt timp. A fost închis în (nici nu mai conteaza unde), fiind învinuit de o presupusă conspirație împotriva noii puteri. După eliberarea sa, a fost exilat și detașat în alta tara, de unde și-a scris cele mai importante lucrări.
În ciuda încercărilor sale de a câștiga încrederea casei de Medici, nu a revenit niciodată la poziția înaltă pe care o deținuse în cadrul guvernului anterior. Când republica a fost reinstaurată a fost suspectat de mulți republicani că ar susține casa Medici.
A fost perioada de activitate literară a lui Machiavelli și bineînțeles a creșterii influenței sale.
Se cunosc destule lucruri despre viața personală a lui Machiavelli. Inca exista mandate de aducere si executare.

S-a păstrat o scrisoare, scrisă de M*****, singura păstrată, în care aceasta se arată îngrijorată de problemele lui de sănătate, afirmând că îi simte lipsa. De asemenea amintește de fiul ce tocmai se născuse, spunând că: "de când mi-am dat seama cât de mult îți seamănă, cu atât mai mult îmi place", adăugând că ar dori ca acesta să-i scrie mai des, pentru ca în final să-i spună: "nu uita să te întorci acasă".
Cu toate că absențele lui Machiavelli de acasă erau destul de lungi, relațiile dintre cei doi erau se pare, de natura incerta.

"Se cunosc foarte multe despre aventurile sale extraconjugale. Machiavelli avea se pare, o deosebită slăbiciune pentru femei, multe din aventurile sale fiind pomenite cu lux de amănunte în corespondența sa. Prima aventură extraconjugală certă datează din ****, o anume Jeanne de Lyons fiind menționată într-o scrisoare a unui anume Giovanni Girolami. Este menționată și o prostituată, La Riccia, pe care Machiavelli o vizita des.

Această La Riccia, este pomenită în șase scrisori ale lui Machiavelli. În (nici nu mai importa anul, ca istoria se tot repeta), acesta este acuzat în fața Consiliului, printr-un denunț anonim, de sodomie heterosexuală cu La Riccia, prin aceasta înțelegându-se sexul oral și contactul sexual anal. În acea perioadă, peste tot în Europa, inclusiv în Florența, actele de sodomie, de gen (între bărbați) sau de mod (între bărbați și femei), erau pedepsite cu moartea, cu sau fără mutilare prealabilă, pedeapsa curentă fiind arderea pe rug. Inchiziția veghea ca doctrina bisericii catolice să fie respectată cu strictețe. Aceste denunțuri anonime erau destul de frecvente în epocă, fiind adesea folosite pentru eliminarea adversarilor politici. Un cercetător contemporan, Michael Rocke, a investigat cu mijloace moderne arhiva Oficialilor Nopții ("Ufficiali di notte"winking, o instituție represivă, menită să instrumenteze cazurile de sodomie în Florența, stabilind că timp de 70 de ani, între 1432 și 1502, timp în care această instituție a fost activă, au fost investigate cca. 16 000 de cazuri de sodomie, 3 000 de persoane fiind condamnate. La un oraș cu cca. 40 000 de locuitori, în 70 de ani, ar însemna cca. 42 de condamnări anual, adică aproape 1 la mie din po****ția orașului. [7] Ca și procesul intentat lui Leonardo da Vinci în 1476, pentru sodomie homosexuală, și acest dosar a fost clasat, din lipsă de dovezi și pentru că era nesemnat, fără a afecta în vreun fel cariera lui Machiavelli, care a continuat să o frecventeze asiduu pe această La Riccia. Într-o scrisoare adresată lui Francesco Vettori , politician și diplomat din Florența, Machiavelli vorbește despre o altă "cucerire" a sa, căreia nu-i dă numele, și despre care afirmă că ar fi sora unui prieten, pe care a părăsit-o soțul.

În fine, ultima din amantele mai cunoscute ale acestuia, și ea pomenită destul de des, este actrița Barbera Raffacani Salutati. Vettori, într-un schimb de scrisori în care își împărtășeau reciproc aventurile extraconjugale, avea să-i scrie: "dacă ai fi știut cum ești, n-ar fi trebuit să te fi căsătorit niciodată". În ciuda acestor fapte evidente, cercetate și analizate în amănunt de istorici, un profesor de la Princeton, Maurizio Viroli, în lucrarea "Zâmbetul lui Machiavelli"[8], afirmă că: „Machiavelli singur a recunoscut că era homosexual. Era angajat într-o relație cu un bărbat mai tânăr.” Profesorul Viroli se referă la Francesco Vettori, făcând aceste afirmații pe baza unei "interpretări personale" a două scrisori ale lui Machiavelli adresate acestuia."- sursa wiki.

Numele său este și folosit, sub forma de machiavelism, pentru a descrie principiile modului de actiune, iar persoanele care folosesc aceste principii în viața publica sau personală sunt numiți frecvent machiavelici.
Comentarii

Publicat Acum peste 2 luni

Istoricul Raoul Sorban stie mai multe.
Orice asemanare cu persoane reale nu este intamplatoare.

Autentificare