Blog
poza autor blog

Mainstream Broadway

Autor Brati_Slava
Publicat pe 13/01/2022
0 comentarii

Nu mi-a placut niciodata mainstreamul si intotdeauna am fost un rebel.
Nu ai cum sa descoperi lumea si sa te descoperi pe tine insuti umbland pe carari aratate de altii, batatorite, fotografiate, postate pe net, rumegand cliseele mestecate ale altora.
Mainstreamul incepe cu un cingo, tentanta guma de mestecat pe care ti-o arata in locul vatei de zahar cu care te mozoleai pe botic.
Nu zic ca nu e buna, dar cingo da dependenta, pe cand vata de zahar nu. Tot mestecand si imbatandu-te cu aromele artificiale si bine dozate la un moment dat te transformi intr-o rumegatoare.
Incepi sa te transformi, putul gandirii seaca, se colmateaza, incepi sa te adapi de la reteaua de apa in care unii mai destepti ca tine pun nu numai clor, ci si alte elemente din tabelul lui Mendeleev. Atat de multe incat nu se opresc la elementele grupei a VII-a, iar la un moment dat nici nu le mai sesizezi.
Nu le mai sesizezi ptr ca esti deja "seized" cum zice englezul.
Daca ajungeti in Bratislava sa nu care cumva sa faceti greseala de a incerca sa priviti urbea de sus, de la cetatea care va face cu ochiul de pe colina iar ghizii incearca sa va imbie intr-acolo.
Nuuu, lasati turistii japonezi (vorba vine, in fapt sunt chinezi) sa se duca acolo, sa faca poze la orice piatra le iese in cale, sa vada niste incaperi ponosite, sa ai sentimentul acela ca ai facut atata drum de pomana ca sa te trezesti in Castelul Bran din alta parte.
Dar poate ca unii nici nu l-au avut, din simplul motiv ca nu l-au sesizat.
Nici macar nu ai cum sa descoperi a doua tinerete daca nu te redescoperi pe tine si continui sa rumegi cingo de la mainstream.
Vrei sa pari cool si de cursa lunga , Long Range, dar de fapt cam incurci L si R atat in directie si orientare cat si in "cool".
Neam sa nu luati ghid intr-un oras precum Bratislava! ...unde la pas poti sa-i simti adevarata savoare si sa-l degusti altfel.
Oamenii sunt calzi, primitori, joviali, nu au aroganta intrinseca a celor ce s-au lepadat de dansii ca de un pietroi,un balast, o piatra de moara, la divortul de catifea din '90.
Constienti si lucizi pana la sange, slovacii i-au inteles pe cehi dar si-au invatat si lectia, si-au facut temele si in final au avut chiar de castigat.
Au reusit sa atraga investitori, au dezvoltat industria.
Daca la industria auto batrana Cehie nu a reusit decat sa puna motoare germane pe vechile Skode, tanara Slovacie a construit de la zero Kia si Hyundai.
N-ai sa intalnesti pe autostrazile din Slovacia gropile din Cehia, n-ai sa vezi pe centura Bratislavei ambuteiajele si blocajele de la Praga.
Slovacia, cenusareasa saraca lepadata la divortul de catifea a renascut din propria cenusa.
Nu doar atat, si-a depasit in indicatori concreti fostul partener din mariajul anterior divortului.
A fost prima tara din Est care a trecut la Euro.
Dar sa revin la Bratislava fara ghid, by your own.
Din piata primariei, unde cladirea si stilul arhitectural aduc izbitor de mult cu Piata Sfatului din Brasov luati trenuletul si vizitati centrul urbei, cu intoarcere pe faleza batranului Danubius.
Nu se poate sa nu remarcati vechiul pod cu nituri de peste fluviu care aduce intrucatva cu cel al lui Saligny dar care are si pista pietonala.
O trecere a fluviului per pedes peste pod este o experienta unica.
De la vibratia si tremurul structurii metalice produse de trecerea vehiculelor, spectacolul apei ce face turbioane acolo unde intalneste picioarele podului, traficul barjelor si ambarcatiunilor de agrement si pana la miile de lacate pe care indragostitii le-au ferecat in balustrazi.
Pusesem si eu candva acolo o lacata.
Incerc sa-mi amintesc unde. Reusesc, opera cu grafitti a artistului anonim e inca acolo.
Din pacate e pe celalalt sens.
Poate la intoarcere daca nu uit, am o foame de lup iar in partea cealalta a podului sunt niste terase chic ale caror arome deja ma imbie sa potolesc ceva.
Autentificare