Blog
poza autor blog

Testul Elanului

Autor Brati_Slava
Publicat pe 12/01/2022
2 comentarii

Orice masina merge ca proasta pe un traseu rectiliniu sau usor ca sinuozitate, panta, aderenta, etc.
Banuiesc ca cei de Googl implementasera functia aceea de masina fara sofer initial pe o pista unde masina rula singura, abia ulterior implementand dispozitivul pe taxiurile urbane.
Mai sunt si masini proaste desi ele ruleaza rectiliniu si singure pe drum fara probleme.
Testul Elanului este elocvent.
O masina aparent "de cursa lunga" se dovedeste catastrofala cand ii apare brusc in cale un obstacol. Specialistii suedezi l-au asimilat cu un Elan care poate sari brusc in drum, pe neasteptate.
Masina are ceva viteza (50 si ceva, sub 60) iar prin simpla franare obstacolul nu poate fi evitat, fiind necesara actionarea brusa a volanului. Atat de brusca incat masina risca sa iasa in decor. Pentru a nu iesi in vreo faneata de pe marginea drumului (caz fericit) si a redresa masina se trage tot brusc de volan dar in partea opusa. Fenomenele care se intampla cu masina sunt mai complexe decat pare la prima vedere, fiind implicate nu doar stabilitatea dinamica ci si transmisia.
Din cauza cabrarilor mari si succesive ale rotilor diferentialul puntii/ puntilor motoare se pot bloca, agravand situatia. Cumulul acestor fenomene poate duce la rasturnarea masinii, chiar pe sosea.
O masina proasta se va rasturna in urma unei asemenea manevre si se spune ca nu a trecut Testul Elanului.
Cei de la departamentul de testare si omologare vor scrie in raportul tehnic:
"Not qualiffied".
Revistele si presa auto de specialitate vor raspandi vestea nu pe prima pagina ci chiar pe coperta.
Comentarii

Publicat Acum peste 2 luni

Manufacturerul mi-a facut si o vizita pe sestache si a ales sa nu fie contactat de mine.
Il astept la urmatorul drive test, deocambata si-a bagat rabla in garaj.



Publicat Acum peste 2 luni

"Mai sunt si masini proaste desi ele ruleaza rectiliniu si singure pe drum fara probleme." - aici trebuie o virgula, cam pe Vineri va zic unde.
Deocamdata mirabilei masini (de scris...recorduri) vad ca i-a intrat ESP-ul in functiune, a sesizat ca soferul e fermecat si a pierdut aderenta cu solul.
monkeycowchickenclownbug:@ )

Autentificare