Blog

Vive la France !

Autor Seherezada
Publicat pe 14/07/2019
12 comentarii

In spiritul prieteniei ce ne uneste pe toti cei care vorbim limbi romanice, am placerea deosebita de a ura francezilor vorbitori de limba romana si francofililor de pe sectiunea Blog: LA MULTI ANI de Ziua Nationala a Frantei !
Iar celor aflati in Bucuresti, le spun ca serbarile au loc in Parcul Carol, pana la ora 23.00. Spre final, se anunta un foc de artificii - sa speram ca, pana atunci, nu va veni ploaia !

https://a1.ro/timp-liber/muzica/ziua-fra … .html

https://facebook.com/events/566250683903 … 3005/
Un concert extraordinar, un foc de artificii demn de Tour Eiffel și experiența gastronomiei franceze reinterpretate încheie Sezonul România-Franța 2019 în Parcul Carol.
Vunk, Delia, Cali – sunt doar câțiva dintre artiștii care vor urca pe scena amplasată special în Parcul Carol, pe 14 iulie, într-un eveniment extraordinar, care marchează finalul Sezonului România-Franța 2019.
Concertul artiștilor va fi însoțit de o experiență gastronomică specială, prezentată de un chef francez în colaborare cu bucătari români, iar una dintre cele mai mari companii pirotehnice din lume, Groupe F, ale cărei show-uri au încheiat mai multe ediții ale Jocurilor Olimpice, va umple cerul Capitalei cu un spectacol de lumină și culoare.
Comentarii

Publicat Acum peste 2 luni

Da, da, da... Este cel mai bine asa !



Publicat Acum peste 2 luni

La traditii: Martisor, doina, oua incondeiate, cozonac, pasca, mucenici, sarmale, hora, sarba, Calusari, Targul de fete de la Gaina, clopul si mastile grotesti ale maramuresenilor, bundita moldovenilor, palariile cu pana ale celor din Nasaud, covoarele oltenesti, Rusaliile, noaptea ingrozitoare a Sfantului Andrei, Mosii de vara/ iarna si am sa inchei lista scurta cu coliva si ortul popii.
Si mai avem si traditii ceva mai moderne: de pilda, din perioada comunista, am invatat sa am in casa chibrit si lumanare si sa le gasesc repede, chiar si pe intuneric. Si nu pentru seri romantice, ci ca sa fiu pregatita daca am parte de o pana de curent neprevazuta !



Publicat Acum peste 2 luni

Sa lasam sofismele, Uitucule - te rog frumos ! Impresionezi necunoscatorii. Dar, pe restul o sa-i faci sa zambeasca !
Orice rationament pe care-l face omul este, la urma-urmei, o operatie logica.
Logica, daca vrei, este ratiune aplicata. Proba practica a ratiunii...
In ce priveste patriotismul, pe care-l blamezi, cum sa-i consideram prosti pe marii nostri inaintasi, de la Decebal incepand, cu Basarabii, cu Musatinii, cu Brancovenii... ?
Logica mea imi spune ca rationamentul tau este gresit !



Publicat Acum peste 2 luni

Uitucule, eu nu stiu de unde ai dobândit asa idei. Parerea mea e ca te înșeli grav !



Publicat Acum peste 2 luni

Scuze vad ca era mesaj de la DorD2 - am confundat eu: mea culpa ! Ora tarzie...



Publicat Acum peste 2 luni

Uitucule, hai ca te ajut tot eu !
"Sfantul verde" este Sf. Patrick - la britanici - respectiv, Padraig - la irlandezi. Este patron si pentru irlandezi (|Apostolul Irlandei"winking si pentru islandezi. Si - surpriza - Sf. Patriciu, la catolicii nostri (ca tot veni vorba de toleranta si de respectul fata de cei care sunt diferiti). Si la urma-urmei, cred ca este vorba de respectul pentru toti muritorii care au facut bine semenilor lor.
Ce mare suparare ca, intr-o zi de sarbatoare, i-am felicitat pe cei care serbau ziua lor ?
Crezi ca asta inseamna ca nu iubesc Romania si tot ce inseamna traditie de-a noastra, adevarata ?
Ca sa ma crezi ca sunt patrioata - si chiar sunt - te poftesc sa urmaresti postarile de pe pagina mea de turism. Daca nu ai coordonatele, ti le trimit in mesaj privat, ca sa nu crezi ca tin sa-mi fac reclama pe site-ul acesta !

Cat priveste Ziua Iei, pe cat pariezi cu mine ca nu este sarbatoare romaneasca veche ?
Este o zi moderna, aleasa ca sa corespunda cu ceva ce serbau oricum romanii (ziua de Sanziene) !
Pot sa ma imbrac in ie, in ORICE zi doresc ! Si tu poti sa-ti pui o camasa traditionala, cand poftesti !
Nu trebuie sa asteptam o zi anume...

Si sa stii ca (e chiar ridicol) 24 iunie a devenit "Ziua UNIVERSALA a iei" - adica, banuiesc ca cei care au gandit-o au dorit sa purtam ie si in alte constelatii ! "Balci in Aldebaran" - vorba lui Arghezi...
La fel de ridicol, mi se pare si cand serbam Ziua tricolorului sau Ziua Limbii Romane... Adica, serbam ceva ce ar trebui respectat, zi de zi - nu doar o data pe an, demonstrativ !
Eu nici de Dragobete nu auzisem, pana acum cativa ani... Chiar m-am mirat ca nu era mai bine-cunoscuta aceasta "traditie milenara" !
Ar fi fost interesant sa stiu de ea: ziua mea de nastere este imediat dupa (as fi avut parte, doua zile la rand, de urari si de dovezi de iubire) ! Dragobete cu prelungiri... De neratat ! happy)

Sa-ti explic si de ce nu poarta toata lumea ii romanesti: sunt extrem de scumpe si nu oricine isi permite sa cumpere ceva traditional. Ia lucrata manual costa 500-600 de lei, in timp ce o ie cusuta de masina (de regula, prin China - dar cu model romanesc) costa 150 de lei. Desigur, ca cele lucrate manual sunt superbe - si cele vechi sunt adevarate bijuterii, dar...

Eu am prieteni buni in Franta - mai precis, in Provence. Nu romani plecati, ci francezi 100% ("gal-begal" - parafrazand "get-beget"winking.
Si tinand cont si de toti marii romani plecati in Franta si apreciati cum se cuvine de francezi (Eugene Ionesco, Elvire Popesco, printesa Marta Bibescu, Anna de Noailles, Brancusi, Cioran, Enescu, Vladimir Cosma...), urarile mele au venit din toata inima ! "Non, je ne regrette rien !" happy

Daca vrei blog patriotic, te invit sa scrii tu unul !
Imagini gasesti usor - chiar si pe pagina mea... Te astept sa vizitezi si sa-mi spui o parere sincera !



Publicat Acum peste 2 luni

Stai putin, Uitucule ! Eu nu am cersit zambetul nimanui. Si nici nu sunt... lipsita de acoperire prin partile dorsale ! happy

Daca te uiti putin si la lucrurile bune, pe care le avem in Romania datorita francezilor, poate te mai indupleci putin:
- sa incep cu tricolorul (pui galben in loc de alb - si ai steag romanesc);
- cladiri emblematice ale Bucurestiului sunt construite de francezi: Ateneul Roman si cladirea veche (dinspre Lipscani) a Bancii Nationale a Romaniei (de arh. Albert Galleron), Palatul CEC si Biblioteca Centrala Universitara (arh. Paul Gottereau),
- libraria franceza Kyralina, unde gasesti carti in limba lui Voltaire/ Moliere/ Hugo/ Balzac/...
- liceu francez Anna de Noailles, o institutie prestigioasa unde gasesti si copii romani printre cei peste 1.000 de elevi;
- masina Dacia, cel mai longeviv produs industrial exportat de romani, care a fost realizata alaturi de cei de la Renault;
- poate cu asta ar fi fost corect sa incepem:
- Revolutia de la 1848 - care incepe in Franta si ii inspira si pe tinerii nostri studenti sa continue si acasa;
- Primul Razboi Mondial - unde, fara sprijinul Frantei, ar fi fost vai si-amar de noi (avem strada cu numele generalului Berthelot in Bucuresti, un bust langa Mausoleul de la Marasesti...);
Va sa zica, le datoram francezilor putin mai mult decat s-ar zice la prima vedere !

Si ca sa zambim: fara vizita maresalului Joffre la Bucuresti (cand a venit sa-l decoreze pe regele Ferdinand I), mai papam noi bunatatea aceea de prajitura, inventata special de Grigore Capsa (in forma caschetei militare) ?



Publicat Acum peste 2 luni

DorD2, sunt atenta, in general (deformatie profesionala) ! Si incerc sa corectez greselile, acolo unde apar...

Uite, de exemplu, cand tu ai spus ca ai scris un referat despre "Ziua UE", in care ai inclus un paragraf despre Kogalniceanu - sa stii ca am zambit (la gandul ca respectivul politician era oale si ulcele, in momentul crearii UE).
De fapt, iesisei din tema data de profesor.
Daca subiectul ar fi fost: "Semnificatia zilei de 9 mai in Romania" - desigur ca ar fi avut logica sa incluzi si informatia aceasta. Altfel, sa stii ca orice profesor se straduieste sa urmeze o programa si sa prezinte cursantilor chestiuni relevante legate de aceasta. Ia imagineaza-ti tu ca fiecare dintre elevi se apuca sa faca diverse divagatii... Mai reuseste profesorul acela sa-si poate duce sarcina la bun sfarsit ? (El este obligat sa parcurga o anume tematica - pentru ca elevii asta trebuie sa stie - la bacalaureat, de exemplu).
Daca unul dintre elevi este pasionat de domeniu si are interesul sa stie cat mai mult, el poate sa citeasca singur/ sa se inscrie la cercul de specialitate unde sa propuna teme de dezbatere/ sa participe la concursuri / sa dezbata cu colegii sau prietenii - in pauze sau in timpul liber - sau chiar cu profesorul, daca ii face placere. Dar ora de curs e bine sa fie respectata, iar asta tine de interesul colectiv (al tuturor din clasa), nu de cel particular (al unui singur om).

La fel, ai procedat si cu blogul acesta. Eu zic urari pentru ziua Frantei, tu sari cu alt subiect: Simona Halep.
Ti-am sugerat discret sa deschizi tu un blog pe ce tema te intereseaza.
Si care e raspunsul tau ?
Un video despre... Romania !
(Ce-i drept: subiectele propuse de tine sunt ofertante, ai ce scrie !)

Ia zi tu: de ce esti vesnic nemultumit ? Cum sa te ajutam ?



Publicat Acum peste 2 luni

Câteva lucruri trebuie actualizate în acel videoclip. Cel mai mare clopot din România și din Europa este, la ora actuală, cel de la Catedrala Neamului si are nu 6, ci 25 de tone.



Publicat Acum peste 2 luni

Eu am multe motive sa iubesc Franta: castele, sampanie, parfumuri, Moliere, Edith Piaf, Victor Hugo, pictorii impresionisti - cu Claude Monet in frunte, Louis de Funes, Bourvil, Fernandel, Alain Delon, Lino Ventura, Gerard Depardieu, Jean Gabin, Jean Reno, Aznavour (care stiu ca nu era nascut in Franta, dar aici a devenit star), Gilbert Becaud, Coco Chanel...
Iar lista e lunga - si nu am timp sa ma gandesc la toti francezii care m-au cucerit cu ideile lor...
Si tot dintre ei au aparut cei care au inventat bicicleta (ma rog - velocipedul), fotografia, proiectiile cinematografice, balonul cu aer cald (Montgolfier) si cate si mai cate... Asa ca eu ii serbez, din toata inima si pe francezi ! happy

Autentificare