Blog

Cum se-njura o fantana ?

Autor Seherezada
Publicat pe 20/09/2018
2 comentarii

Citeam, mai demult, o poveste adevarata, din viata lui Mihai Bacescu.
Nu, nu e vorba de cineva cunoscut aici, pe site.
Daca nu ati auzit de Mihai Bacescu, e pacat - ca sunteti romani si Mihai Bacescu a fost unul dintre cei mai insemnati oceanologi ai nostri. Si director la Muzeul de Istorie Naturala Grigore Antipa - ani de zile...
Stiu ca Romania nu are iesire la ocean. Da, dar avem si noi oceanologi. Si inca unii valorosi!
Omul era nascut la Falticeni (da, localitatea aceea devenita celebra datorita "Amintirilor din copilarie" - da, ale lui Ion Creanga, ce ma bucur ca ati mai citit si voi cate ceva...)
Povestea, intr-una din cartile lui (in "Chemarea apelor", daca nu ma insel), cum necajea un bucatar japonez, care le promisese ca o sa pescuiasca si o sa le pregateasca sepie celor aflati in expeditie stiintifica in Pacific (si romanul il tot vizita: "Iar n-ai prins sepia aia delicioasa ?"
La un moment dat, ii pica in undita japonezului sepia mult visata. O ridica grijuliu, mai-mai s-o traga pe punte, dar in ultima secunda, sepia agila se rasuceste, il improasca din plin cu cerneala si se desprinde iute, cazand in ocean. Japonezul improscat ramane ca traznit. Romanul nostru se asteapta sa urmeze un potop de injuraturi. Japonezul - nimic (ca se pare ca traditiile japoneze includ multe alte lucruri, dar nu si injuraturi...)
Si atunci, romanul nostru se repede sa-l ajute (ca parea impietrit): - Zi, ba, zi dupa mine...
Si incepe cu cateva injuraturi neaose, suculente, potrivite cu imprejurarea (aici, las imaginatia fiecaruia sa zburde). La care, japonezul (care nu pricepea boaba din romana cu accent dulce de Falticeni) a inteles ca asta o sa-l ajute si a inceput si el sa repete, stalcind cuvintele, tot ce il invata specialistul nostru.

Paranteza:
Sa nu care cumva sa credeti ca il iau in ras pe Mihai Bacescu: este primul roman care a dat numele lui - transpus in latineste - unei fapturi nou descoperite (este vorba de Neopilina bacescui - rebotezata, ulterior, Vema bacescoi). Ulterior, in onoarea lui, un alt oceanolog (Fage, un francez) a dat numele de Diastyloides bacescoi unei creaturi descoperite de el.
Am inchis paranteza !
***
Ei, asa m-am simtit eu asta-seara, precum japonezul acela din poveste.
Spunea o distinsa domnisoara la stiri: fantanile muzicale de la Unirii au depasit bugetul prevazut initial (de 7 milioane de Euro), costul final atingand 9 milioane de euro.
Am avut nevoie de cineva care sa ma invete cum sa injur fantana.
Ramasesem ca japonezul plin de cerneala pe toata fata si pe halatul lui alb impecabil...
Situatia mi se pare cam albastra !

Bine, la urma-urmei, nu e vina fantanii... Asa este !
Daca stiti sa injurati suculent, va rog sa ziceti una si din partea mea !
Comentarii

Publicat Acum peste 2 luni

Din ce stiu eu despre amatorii de fotbal (dar nu ma declar experta), mai bine modernizau niste pub-uri, unde sa poata fi urmarite meciuri si bauta berea aferenta !
Regret ca am suparat pe cineva cu raspunsul la comentarii. Si-a sters comentariul.
"Recunoaste ca nici tu nu stiai de M. Bacescu" era mesajul de raspuns pentru Uituc_el. El stie cand glumesc si nu se supara asa de usor.
In secolul acesta, oamenii nu mai stiu de gluma !



Publicat Acum peste 2 luni

Nu stiu daca ajuta sau ba. Nici

japonezul nu
stia. Recunoaște ca nu stiai nici tu de Mihai Băcescu!
Fântânile nici nu mi-au făcut nimic, nici n-o sa -mi faca vreodată. Banii risipiti - da! Tocmai m-a chemat ANAFul sa mai dau bani pentru 2013. In ritmul asta, cândva, dupa moartea mea, familia o sa vândă tot si sa plătească ce datoram si ce nu datoram... Ca eu platisem la zi in 2013 ! Dar ei recalculeaza, caci Apa Sâmbetei costa scump... Cu asta, nu ma impac - cu risipa inutila. Daca la 559 de ani facem asa, sa vezi la 560...

Autentificare