Blog

Din ciclul "Fiecare pasare pre limba ei piere..."

Autor Seherezada
Publicat pe 25/07/2018
0 comentarii

Astazi, am sa va povestesc despre ceva destul de trist - si extrem de vesel, in acelasi timp.

Am aflat si eu, traind printre oameni de tot felul: sunt cativa semeni de-ai nostri care se afla in mijlocul unor adevarate drame personale (nu au un partener care sa le placa sau unul care sa le acorde suficienta atentie, copiii lor nu se sinchisesc prea tare de ei, doar le cer parale; la serviciu, sunt ciuca bataii si sunt umiliti de sefi care nu-i menajeaza, nici macar vecinii nu se indura sa-i salute - ca nici "dramaticii" astia nu prea saluta...).
Sa nu sariti ca arsi - am pus ghilimele !

Ei tanjesc, toata viata, dupa o clipa de glorie - dar nu au calitatile necesare care sa-i faca sa ajunga sa traiasca un asemenea moment fericit.
Talente - nema ! Daca se apuca ei de cantat sau de desenat, moare lumea. De ras ! Creativitate - de unde ? Ce - se cumpara la piata?
Stiinta de carte nu prea au, ca nu renteaza; azi, te-apuci de afaceri: cumperi - vinzi, ce "sa tot inveti, ca prostu'?"... (Fie vorba intre noi, daca prostu' ala ar invata cat de cat, nu ar mai fi... prost deloc. Dar el - prost a fost si prost ramane... Si se si faleste ca "n-a pierdut timpul cu invatatul", a trecut direct la facut bani !)

Visul natangului care se crede un mic Einstein e sa fie luat in seama de intreaga planeta, ideile lui sa fie prezentate si copiilor din clasele primare. Sa stie lumea cine e el, X.
Fara scoala, dar cu intuitie- gramada, a inventat - in baia proprietate personala - un "perpetuum mobile" (de o speta care n-a mai fost si n-o sa mai fie). De cate ori se duce in baie si-i "da drumu' " pare ca functioneaza - deci, exista si e ce trebuie...
Nu, nu vede nicio problema in faptul ca unui perpetuum mobile nu trebuie sa-i dai drumul in mod repetat...
E doar un prototip. Dar, cand va fi gata, n-o sa-l mai poata nimeni opri.

Daca apare un alt om mai rasarit ca el (vecin, prieten sau chiar nevasta...) si-i atrage atentia, in mod politicos, ca perpetuum mobile - in conditiile de mediu prezente pe planeta noastra - n-are cum sa existe (ca au demonstrat asta oameni super-inteligenti si ar fi pacat sa fie tocmai X luat in tarbaca, daca ii contrazice), X al nostru se burzuluieste. Geniul lui se simte amenintat. Sansa lui la glorie se prabuseste. Cum sa lase X tot edificiul sa o ia la vale, precum Colosul din Rhodos sau Mausoleul lui Halicarnas (minuni mari - dar de care X nici macar n-a auzit...)? Si atunci, scoate flacari pe nas si blesteme - pe gura!
Curg puhoi - ca, din astea, a avut timp berechet sa invete ! Se pricepe, e neintrecut.
Uite, tocmai am descoperit talentul lui X - el se pricepe sa scuipe venin, foc si para.
Leu - paraleu (ca doar nu "Euro- paraEuro"winking.

Ca sa-l citez pe parintele Arsenie Boca: "Mai bine sa spunem o rugaciune pentru cel ce ne injura, decat sa-i facem observatie."
Autentificare