Blog
poza autor blog

Despre downshifting

Autor Freida
Publicat pe 06/02/2024
0 comentarii

Dupa blogul cu luciditatea si comentariile la acest blog, m-am gandit cam ce vrea sa spuna autorul. Nu stiu daca interpretarea mea e cea corecta, insa mi-a venit in minte aceasta tema cu downshiftingul...termenul inseamna de fapt sa iti schimbi stilul de viata intr-unul mai relaxat, s-o lasi mai moale cu ambitiile profesionale si alte zbateri care te consuma puternic, iti rapesc tot timpul, energia etc. In ultimii ani statul acasa din cauza pandemiei, munca home office sau cu timp redus au fost niste situatii impuse de situatia generala generata de pandemie.

Dar unii au ales downshiftingul din propria initiativa. Si mai ales dupa o anumita varsta, cand te-ai cam saturat sa tot alergi, sa te zbati, poate te-ai si imbolnavit de unele sau de altele. Si e cazul sa iti alegi un stil de viata in care ai mai mult timp pentru tine, pentru familie, pentru copii sau nepoti, ai mai mult aer curat si natura, ai mai mult timp pentru hobbyuri si alte activitati care te incarca cu energie, te fac sa te simti mai bine. Practic iti acorzi tie mai multa atentie. Si asta nu e narcisism, asta e grija de sine.

Si uite asa vezi oameni care aleg un stil de viata off-grid, sau renunta la cariere fantastice, dar care le toaca tot timpul si energia, pentru a face ceva care realmente le place si le face viata mai frumoasa, mai placuta, mai linistita.

Pe un astfel de drum ma gasesc si eu: nu mai sunt dispusa sa rup pamantul pentru nu stiu ce cariera sau bani. Am ajuns sa renunt la unele chestii pentru care nu mai departe de acum zece ani m-as fi zbatut peste poate...Pentru ca nu mai vreau, pentru ca trebuie sa ma protejez mai mult, caci sanatatea mea e mai importanta decat mia aia de euro in plus, Nervii mei risipiti in razboaiele altora, energia mea risipita pentru a demosntra nu stiu ce nu mai este un proces cu semnificatie pentru mine. Nu ma mai risipesc in a demonstra nu stiu ce unora si altora, persoane de fapt fara semnificatie in viata mea.

Da, in acest proces de downshifting ar fi frumos sa ai si un tovaras. Unii il au...Altii mai cauta, altii au renuntat deja...

Fiecare etapa de viata isi are sensul ei. Unii se afla pe drumul zbaterii si asa raman toata viata...Altii au ales la un moment dat de viata sa apese pe frana....
Autentificare